02

MAART, 2017

Austin
Seven
Countryman

848cc Terror from England

MINI, het iconische model wat iedereen herkent, maar wat iedereen ook wel kan waarderen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Wat maakt deze auto nou zo iconisch, dat hij naast een Jaguar E-Type kan staan, zonder dat hij het perfecte plaatje in de weg staat, sterker zelfs, de MINI zou het plaatje aanvullen en verbeter waar nodig is. De auto heeft karakter, een gunfactor, en goede prestaties, wat zijn slechte kwaliteit slechts een grappig gespreksonderwerp maakt onderling. He’ve got it all..

In de verte kwam de 65’er Austin Seven de bocht om scheuren op zijn 10″ velgen. Zonder enige moeite stuurde hij haarscherp in en schoot vervolgens met veel lawaai het rechte stuk op. De goed te horen carburateurs lieten merken dat deze, in top staat verkerende MINI, dagelijks gebruikt wordt waarvoor hij gemaakt is!

Add Stories

1959 – ‘a proper miniature car’

Het geforceerde ontwerp, maakte het typische MINI karakter

Aangewezen door Leonard Lord als project ADO15 (Amalgamated Drawing Office project number 15) en het product van de Morris design team, is de Mini tot stand gekomen als gevolg van een tekort aan brandstof, veroorzaakt door de 1956 Suez-crisis. Benzine werd opnieuw gerantsoeneerd in het Verenigd Koninkrijk, de verkoop van grote auto’s zakte, en de markt voor de Duitse bubble auto’s steeg explosief. Lord, het hoofd van BMC, had een hekel aan deze auto’s, zelfs zoveel dat hij de gelofte gedaan had om de straten van hen te ontdoen en het ontwerpen van een “échte miniatuur auto”. Hij legde neer een aantal fundamentele eisen: de auto moest worden opgenomen in een doos van 10 × 4 × 4 voet (3,0 x 1,2 x 1,2 m); De motor, vanwege de kosten, zou een bestaande zijn uit de oude doos. Alec Issigonis, die had gewerkt voor Alvis, werd aangenomen bij BMC in 1955 want, met zijn vaardigheden in het ontwerpen van kleine auto’s, was hij een musthave voor het team.

Hét team dat de Mini oorspronkelijk ontworpen had was opvallend klein: naast Issigonis, was er Jack Daniels (die met hem op de Morris Minor afdeling had gewerkt), Chris Kingham (die met hem aan Alvis had gewerkt), twee ingenieursstudenten en vier tekenaars. Samen, in oktober 1957, hadden ze de MINI auto ontworpen en bouwden ze het oorspronkelijke prototype, die liefkozend werd genoemd “The Orange Box” vanwege zijn kleur!

Lees verder


 

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Share This