Een replica is een verkeerde omschrijving voor deze Jaguar XJS.
De dag begon niet anders dan normaal op het TT-circuit in Assen, waar langzaam de standjes tot leven kwamen met de geluiden van momentsleutels en sudderende koppen koffie onder de nog roze-oranje lucht. Ondanks de vele prachtige klassieke racewagens was één auto die mijn aandacht trok; de Jaguar XJS Motul. Hij stond mooi vrij opgesteld zodat ik hem rustig kon bekijken, terwijl ik druk in discussie was met mezelf of het nou wel of niet een echte originele racewagen was, kwam de eigenaar er aan.
Paul A. “Well hello sir, can i do something for you..?”
Waarop ik in gebroken Engels mij sterk afvroeg of het nou om een echte oude racewagen ging of dat hij hem zelf had opgebouwd.
Paul A. “I built it myself completely over the years and built it as far as possible as the real racing car looked like. Of course, I have outsourced a few things, such as spraying and placing the roll cage, but otherwise, yes absolutely.”




Silhouet XJS
Voor 1977 had het raceteam “Group 44” een zeer succesvol seizoen in Trans Am met een raceauto op basis van het daadwerkelijke XJ-S-chassis en loopwerk. Het team won de kampioenschapsreeks ‘1977 coureurs’ voor Bob Tullius maar miste het winnen van de constructietitel met twee punten (slechts één Jaguar was actief in de Trans-Am-serie in vergelijking met veel meer Porsche-nieuwkomers). In 1978 werd een speciaal gebouwde XJS-raceauto in silhouetstijl gebouwd, die het gewicht aanzienlijk verminderde ten opzichte van de volledige chassisautocampagne die in 1977 werd gevoerd. Deze silhouetauto had alleen het dakpaneel van de productieauto als het enige stuk fabriek XJS plaatwerk op de auto. Groep 44 slaagde er opnieuw in om het coureerstation voor Bob Tullius te veroveren en veroverde ook de titel van de fabrikant door Brian Fuerstenau in te rijden in de auto van 1977 op sommige locaties om extra fabriekspunten voor Jaguar te krijgen. De silhouetauto overleefde en is onlangs opgedoken in de SVRA historische sportrace-serie. De fabrieks-raceauto uit 1977 wordt verondersteld nog steeds in handen te zijn van Bob Tullius uit Groep 44.
TWR, in herkenbare kleustelling
In 1982 ging de TWR van Tom Walkinshaw een team van de V12 XJS ‘het Europese toerwagenkampioenschap binnen, de auto’s gebouwd volgens de FIA-regels voor toerwagenrijtuigen van de FIA. De XJS won zijn eerste race in dat seizoen toen Walkinshaw en Chuck Nicholson de XIV Grand Prix Brno wonnen, de Jags bewees eenvoudigweg te snel voor hun rivaal BMW en Alfa Romeo, waarbij Walkinshaw zich 5.37 seconden sneller kwalificeerde dan iemand anders op de 10.925 km (6.789 mi) Brno Circuit. Na meer overwinningen voor de Jaguars-teams in 1983 (waaronder het 20.81 km (12.93 mijl) circuit van de Nürburgring Nordschleife in 7: 56.00), waren de TWR Jaguars de te kloppen auto’s in het ETCC, met Walkinshaw die het ETCC-kampioenschap van 1984 claimde. Tijdens het kampioenschapsseizoen won het TWR Jaguar-team ook de prestigieuze 24-uursrace met een XJS aangedreven door Walkinshaw, Hans Heyer en Win Percy, wat niet alleen de snelheid van de auto’s bewijst, maar ook de betrouwbaarheid van de 5,3 liter V12-motor! Tegen 1984 had de TWR Jaguars een nieuwe uitdager in het ETCC: de Volvo 240T met turbocompressor van Eggenberger Motorsport kwam ter plaatse en had de snelheid om de V12’s te evenaren, maar met turbocompressie nieuw voor toerwagenracen duurde het een aantal races om de snelheid van de auto’s te evenaren.






Wat me zo deed twijfelen
De manier waarop de auto was omgebouwd, was bijna niet van echt te onderscheiden door alle details die waren meegenomen zoals het strakke spuitwerk, periodiek kloppende 3-delige velgen en nog veel meer. Zelfs de patina wat hij had meegekregen tijdens het racen was precies hoe je het verwachtte; zo links en recht een kleine herinnering van een confrontatie met een andere wagen wat plaats had gevonden ‘in the heat of the moment’.
Paul A “Only the steeringwheel is really from an old TWR, the rest I have looked together what came out of that period. Only the speedometer is modern, it works on the GPS”







Recente Autoverhalen
De BMW 3.0 CSL is gemaakt om in te genieten
Laatst had ik zo’n dag, waar je eigenlijk altijd al had van gedroomd.
Auto verkoopzorgen uit handen geven
Een leuke auto uitzoeken en kopen is één ding, maar je huidige verkopen..?
De mooiste stadsauto ooit gebouwd, de Cygnet
1 / 593 wereldwijd. Hoe de mooiste stadsauto ooit tot stand kwam.