11

JUNI, 2017

Renault Alpine
Renault 11 Turbo
Audi Coupé
VW Santana
Datsun 100A
Mercedes 190E

Oldtimervrienden Emmen, meer dan auto’s

Maarten van Hemel Na een lange busreis kwam ik eindelijk aan op mijn bestemming, Emmen.
Een snikhete dag en in de verre omtrek was geen enkel klassieker te bekennen nog de Melkfabriek waar we hadden afgesproken, ik zat verkeerd… Natuurlijk vervloekte ik het openbare vervoer voor mijn fout, om vervolgens meteen de looproute op te zoeken, wat op google maps, anderhalf uur lopen was.. wat een begin zo!

Met een opgelaten gevoel belde ik Ron (De trotse eigenaar van een aantal schitterende Renault’s) om te vertellen dat ik verkeert was uitgestapt. Niet erg veel later verscheen er in de verte de bronskleurige vierkante Renault 11 met de exacte patina die je verwacht bij zo’n auto, met als mooiste van alles, aangeschaft voor 250,- werd me verteld, enkel voor de bumperstrips, een leuk gesprek over klassiekers was gelijk begonnen.

Eénmaal aangekomen bij de oude melkfabriek voelde ik me al helemaal thuis, ontzettend hartelijk werd ik onthaald door de Oldtimer Vrienden die al aanwezig waren op de locatie, genietende in de meegenomen tuinstoeltjes geplaatst in de middagzon. Zonder moeite kon ik meebewegen in de leuke gesprekken die gingen over tochten, ritten en andere bijeenkomsten. Ik was beland in een zeer hechte oldtimerfamilie!

Het leukste van alles, iedereen precies wist van elkaar wie wanneer zijn bolide had gekocht, waarom juist die auto beter is dan die van de ander, maar vooral wat voor avonturen ze er al wel niet mee gehad hebben!

Back to the 80’s met de Audi 80 GT Coupé

Coupé, een welbekende vorm van Audi. In de jaren tachtig zeer populair en vandaag de dag nog altijd erg bekend in de vorm Quattro. De coupé reeks werd geproduceerd tot in 1996 en deze tweede generatie 80 kwam in modeljaar 1979 (eind 1978). Deze auto was een maat groter dan zijn voorganger, de basismotor veranderde van een 1.3 in een 1.6 om de prestaties gelijk te houden en hij is herkenbaar aan zijn kunststof bumpers, de eerste generatie had ze verchroomd. Voor modeljaar 1981 werd op basis van de 80 een sportief gelijnde tweedeurs coupé geïntroduceerd, de Coupé GT. Deze auto was tot de B-stijl gelijk aan de tweedeurs 80 maar is voorzien van een geweldig en typerend klinkende tweeliter 5-cilindermotor. Vanwege de grotere torsiestijfheid werd de coupé niet geleverd als driedeurs. Later kwamen er ook 4-cilinder uitvoeringen van de coupé en de vierwielaangedreven Quattro met 200 pk turbomotor. De 80 sedan werd in Amerika en Canada geleverd als 4000, de coupé heette daar ook simpelweg ‘Coupé’.

5-cilinder
Audi viert een mijlpaal; het bedrijf maakt nu 40 jaar de iconische 5-cilinder, de 4-ring geschiedenis, gevuld met schreeuwende 5-cilinders. Het begon allemaal in 1976, toen Audi een 5-cilinder motor introduceerde met de Audi 100. Het was een 2,1-liter motor die 136 pk produceerde. Vervolgens produceerde Audi zijn eerste diesel variant van de 5-cilinder-motor, die aanvankelijk met 70 pk arriveerde. Een jaar daarna werd een turbo toegevoegd aan de benzineversie en de kracht ging naar 170 pk.

De jaren 80 kwamen in zicht en ook de “Ur-quattro.” De originele Audi Quattro was bewapend met de nu bekende 5-cilinderlijn motor, maar deze keer was er een turbo en geholpen door een intercooler en werd vervolgens door alle vier de wielen naar de grond gestuurd. Kort daarna domineerde Audi de wereld van het rallyen, aangezien de Groep B-tijd de kracht en de prestaties in nieuwe hoogten nam. De 5-cilinder begon te vervagen in het midden van de jaren 90. Er was echter een opleving in 2009 dankzij de aankomst van de TT RS. Een aantal andere modellen zijn sindsdien ook met een 5-cilindermotor verpakt. De nieuwste en beste is de huidige TT RS. Het is een machine met 400 pk en 354 nm koppel en het klinkt zo woedend als je zou hopen van een auto met 5 cilinders!

Premium Class Volkswagen 5-cilinder

De Volkswagen Santana is een luxe sedan van Volkswagen dat vanaf 1980 werd geproduceerd en stopte in 1985, en daarna nog als Volkswagen Passat Sedan tot 1988. Het topmodel was de Santana GX 5 uit 1982, waarvan in Nederland zo’n 400 stuks zijn verkocht. Deze wagen had de sublieme tweeliter 5 cilindermotor uit de Audi 80 Coupe 5S met 115 pk, die dus ook in de wagen van Ronald ligt!

De Volkswagen Santana is een luxueuze sedan, gebaseerd op de tweede generatie Volkswagen Passat (B2). Het werd in 1981 geïntroduceerd. Het gebruik van de ‘Santana’ badge in plaats van ‘Passat’ was in de Europese markt het verschil van verschillende namen voor de sedanversies, net als bijvoorbeeld de Polo (Derby) en Golf (Jetta). In Noord-Amerika was het ook bekend als het Volkswagen Quantum. In Mexico werd het de Volkswagen Corsar genoemd, terwijl in Argentinië het als Volkswagen Carat werd verkocht.

Smetteloos
Deze Santana van Erik lijkt onlangs nieuw verkocht te zijn, want de auto is werkelijk in nieuw staat en hij doet er echt alles aan om dat zo te houden!

Retro, rood en bloedsnel, de Renault 11 Turbo

De Renault 9 (sedan) en Renault 11 (hatchback) zijn twee compacte middenklassers van het Franse automerk. Zoals wel meerdere Europese fabrikanten deden, gaf Renault de hatchback en de sedan aparte namen. De Renault 9 (sedan) werd in 1981 geïntroduceerd, de 11 (hatchback) twee jaar daarna. Met de Renault 9 boorde het Franse merk een nieuwe segment aan, terwijl de 11 op de markt gebracht werd als opvolger van de Renault 14. Beide modellen waren ontworpen door de Fransman Robert Opron, bekend van onder andere de Citroën CX en SM en de Renault 25. Opvallend is dat zowel de Renault 9 als de 11 in de Verenigde Staten zijn verkocht, via het Amerikaanse AMC. Het interieur van de 9 is vrij simpel van opzet, zoals dat toentertijd de norm was. Strakke, rechte lijnen en een tweespaaks stuurwiel. Met de introductie van de 11 werd de 9 licht gefacelift, resulterend in dubbele koplampen en het nieuwe dashboard uit de Renault 11, dat iets ronder van vorm was.

Opvallend was dat de Renault 11 zelfs met een digitaal dashboard verkrijgbaar was. Dit was overigens alleen op de Electronic uitvoering, een hoger retro-gehalte zal je niet snel kunnen vinden in een hatchback uit die tijd!

Uitputtende consumentenstudies suggereerden dat kopers deze innovatie weigerden, wat resulteerde in een vrijwel onbeschrijflijk ontwerp, de auto was zijn tijd eigenlijk veel te ver vooruit. Tegen de tijd dat de modellen binnenkwamen, had Renault meer dan 500 mensen aan het project toegewezen die 14.500.000 studieuren hadden gedraaid, 44 prototypes werden opgebouwd, 130 motoren werden getest en prototypes die meer dan 2,2 miljoen km hadden gereden!

Een wolf in schaapskleren
De Turbo uitvoering is later op de markt gekomen, om de 11 te kunnen laten concurreren met het hogere segment. Door de lichte constructie en de licht gewicht turbo geblazen 1397cc 4-cilinder kan hij de 6-cilinderlijn motoren bijbenen als destijds de BMW E30 320i had!

Wanneer je de turbo naast je hoort fluiten bij de stoplicht sprint, wist je dat het het ging verliezen van deze wolf in schaapskleren!

Full-option BMW E30 325i cabrio

De BMW E30, is een vanaf 1983 tot 1994 door BMW geproduceerde tijdloze auto. In 1983 stapte BMW van de E21 over op de E30. De E30 is gebouwd in verschillende carrosserievarianten; een cabrio, touring, 2-deurs en een 4-deurs sedan. De E30 Touring bleef tot 1994 in productie, de cabrio tot 1993. De E30 2- en 4-deurs sedan werden tot 1991 geproduceerd. Op de 316 na werden alle motoren met injectiemotor geleverd. Na 1987 werd ook een katalysator geleverd op de E30.

De E30 is dé allround alleskunner:
Een perfecte gewichtsverdeling, een 6-cilinderlijn motor waar je werkelijk geen genoeg van kunt krijgen, super kwaliteit met een perfect uiterlijk waar je alles mee kan. Hij lijkt te gek in concoursstaat, maar ook weer heel vet met wat gebruikerssporen en een open pijp.
Natuurlijk is de touring een musthave als daily met een circuitauto E30 M3 in de garage met de Warsteiner livery, niet te vergeten een cabrio 325i automaat als zondagsontspanning.
Het komt er dus op neer dat iedere petrolhead minstens één keer in zijn leven een E30 heeft moeten rijden, omdat hij simpelweg eigenlijk perfect is in al zijn gedaantes. Maar wees snel, een nette E30 zal stijgen in prijs!

De grote verbetering
De E30 3-seriereeks werd in 1978 door Claus Luthe getekend, wie tevens de ontwerper was van de NSU Ro 80. Extern is het uiterlijk van de E30 zeer vergelijkbaar met dubbele koplampversies van zijn E21-voorganger, maar er zijn verschillende detailwijzigingen in styling aan de E30. Grote veranderingen zijn interieurfuncties, waar deze cabrio ook nog eens bomvol mee is uitgerust! Maar ook een verbeterde ophanging (om het overstuur te verminderen waarvoor de E21 werd bekritiseerd). Destijds was de E21 enkel als een Baur cabrio beschikbaar. De onderscheidende eigenschappen van de BMW E30-modellen die in de jaren 1984-1987 voor de Noord-Amerikaanse markt werden geproduceerd, zijn de langwerpige voor- en achterbumperen van aluminium. Deze bumpers staan meestal bekend als “duikplanken”.

PocketRocket, de schaarse Datsun 100A van een verzamelaar

Aanvankelijk werd de Nissan Cherry als Datsun Cherry verkocht maar in de jaren ’80 besloot Nissan om alle auto’s simpelweg ook gewoon ‘Nissan’ te noemen. Het gevolg hiervan was er een verwarrende naampolitiek; de auto heette in Japan, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de Nissan Pulsar, en de auto werd verkocht in iets gewijzigde vorm als Alfa Romeo Arna en in Nederland en België als Cherry. Het was een vrij onopvallende auto als DX en GL, maar in 1985 werd de Trend versie uitgebracht die vele extra’s had zonder meerprijs. Dit gaf de auto een sportievere look door onder andere het sportinterieur van de turbo-versies (die niet in Nederland zijn geleverd) en zeker met de two-tone lakken werd deze auto vrij populair met zijn opvallendere looks.

Destijds waren de DX en GL onopvallend, maar tegenwoordig is het een schaars gezicht en zeker in zo’n bijzonder mooie staat als deze in verkeert! Maar nou blijft het hier niet eens bij!

Elke kleur van de regenboog
Eénmaal aan het praten geraakt met Bert kreeg ik foto’s te zien van wel meer dan 10 stuks! 100A’s in allerlei soorten en maten, zelfs een zeer zeldzame coupé kreeg ik te zien per foto. Noem een kleur of uitvoering van de auto en hij heeft hem staan! (Dit wordt zeker vervolgd tot in detail in een 2e artikel!)

 

190E. De W201 serie, onverwoestbaar

Toen in 1982 Mercedes-Benz met het idee kwam een Mercedes op de markt te brengen die een jonger publiek zou aanspreken, werd de 190 serie (Fabriekscode W201) geboren. Er werd lange tijd getwijfeld of dit model de reputatie van Mercedes wel goed zou doen. De 190 was in die tijd een kleine auto voor Mercedes-begrippen en werd ook wel de ‘Baby-Benz’ genoemd. De eerste exemplaren waren voorzien van een 4-cilinder benzinemotor met een slagvolume van 1997 cc. Je had destijds de keuze uit een carburateurversie of benzine-inspuiting, gekoppeld aan een handgeschakelde of (optioneel) een automatische 4-versnellingsbak.

In de herfst van 1985 werd de 5-versnellingsbak als optie aan de prijslijst toegevoegd. In de loop van de tijd werden verder nog toegevoegd aan de modelreeks een ‘goedkope’ 190E 1.8 (de ‘Plan-Oort auto’: net geen 50 duizend gulden), de 4-cilinder 190E 2.3, de sterke 6-cilinder 190E 2.6 en de sportieve 190E 2.3-16v (de laatste werd later vervangen door de 190E 2.5-16v EVO I en II (met een vermogen van 235 pk!))

Extreem hoge kilometerstanden
De Mercedes Benz 190 serie was een kwalitatief hoogwaardige auto, die bij goede behandeling en regelmatig onderhoud, extreem hoge kilometrages wist te realiseren. Zowel op het gebied van de techniek als ook wat betreft het plaatwerk was de W201 serie nagenoeg onverwoestbaar! Dat blijkt zeker uit de hoeveelheid exemplaren die alleen al in Nederland nu nog dagelijks aan het verkeer deelnemen. Schrijver Jeroen van Bergeijk geeft met zijn boek ‘Mijn Mercedes is niet te koop’ een aardig inzicht in de sterke kanten van de Mercedes Benz 190D. Ondanks alle aanvankelijke scepsis, bleek de 190-serie een schot in de roos geweest te zijn: deze auto bleef 9 jaar lang in productie. In 1993 werd het model vervangen door de Mercedes-Benz C-klasse.

Grand Tourisme Alpine

De Renault Alpine GTA en de daaropvolgende A610 was een sport coupe die door de Renault-Franse fabrikant Alpine werd geproduceerd tussen eind 1984 en 1995. De auto werd in 1991 her ontworpen, met ook als de nieuwe modelnaam; A610.

Het was de eerste auto die Alpine onder de leiding van Renault lanceerde (alhoewel Alpine al jarenlang met Renault was aangesloten, met zijn vroegere modellen met veel Renault-onderdelen). Het gebruikte de PRV V6-motor die nog weer achter de achteras werd geplaatst, met een geweldig geluid bij het vol opentrekken van de carburateurs! Waar je ongestoord van kon genieten met open ramen, want hij was dan ook weer zo ontworpen dat het het niet ging klapperen bij de b-stijl: geen radio meer nodig.

Door het gebruik van Polyesterplastic en glasvezel voor al het plaatwerk wordt de auto aanzienlijk lichter en daardoor sneller dan rivalen zoals de Duitse Porsche 944. Het was een van de meest aerodynamische auto’s van zijn tijd! De GTA-naam, die het gehele gamma van deze generatie aangeeft, staat voor “Grand Tourisme Alpine” maar in de meeste markten werd de auto verkocht als de Renault Alpine V6 GT of als de Renault Alpine V6 Turbo. In Groot-Brittannië werd het simpelweg verkocht als de Renault GTA.

1988 De auto was ook aanzienlijk efficiënter om te bouwen, de tijd die nodig was om een ​​afgewerkte auto te bouwen was 130 tot 77 uur – nog lang, maar aanvaardbaar voor een kleinschalige speciale auto. De PRV-motor in het non-turbo model was identiek aan de versie die in de Renault 25 gebruikt werd, een cilinderinhoud van 2849 cc die toen 119 pk produceerde. Ook beschikbaar was het kleiner (2,5 liter) turbocharged model.

Minder, maar toch veel meer op het zelfde moment
Vaak is de turbo versie van een sportwagen de meest geliefde, vanwege veel vermogen uit een klein motorblok, maar in dit geval wijk ik daarvan af. De atmosferische V6 maakte zo’n mooi geluid bij het rijden over de achter gelegen weggetjes, dat je een (wat geluid dempende) turbo helemaal niet mist. Met zijn ruime 200 pk kan je makkelijk meekomen in het verkeer en rij je een snel te hard over de haarspeldbochten in de prachtige omgeving!

Vind je het leuk om meer over deze groep te weten te komen? Bekijk dan hier de officiële Facebookpagina.

Lees verder


 

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Share This